بوتاکس فک چیست؟ عضله ماستر یکی از عضلات ناحیه تحتانی صورت است که فعالیت اصلی آن در جویدن می باشد.در نژاد آسیایی و یا حجیم شدن آن در افرادی که بطور ارادی و یا غیر ارادی از این عضله بیش از حد استفاده می کنند موجب نامطلوب شدن چهره شده و موثرترین روش کاهش حجم این عضله تزریق بوتاکس فک می باشد.
فردی که دندانهایش را بهم میساید اما در حال جویدن چیزی نیست، در حال دندان قروچه است. و در هنگام انجام این عمل اصلا هوشیار نیست و متوجه نمیشود. در این هنگام شخص دندان هایش را روی یکدیگر نگه میدارد و عضلاتش را منقبض میکند بدون اینکه فک حرکتی به عقب و جلو داشته باشد.
عضله ماستر ممکن است بدلیل جویدن بیش از حد آدامس و یا فشار دادن دندان ها بر روی هم در اثر استرس در طول روز و یا حین خواب حجیم شود، بعلاوه جویدن بیش از حد غذاهای سفت نیز موجب هایپرتروفی و افزایش حجم این عضله می شود.
مزایای تزریق بوتاکس در عضله ماستر چیست؟
تزریق بوتاکس در فک بطور سرپایی و غیر تهاجمی انجام می شود و بعلاوه این درمان موجب کاهش حجم عضله ماستر شده ،پهن بودن و حالت مربعی نیمه تحتانی صورت به شکل زاویه دار تغییر کرده و چهره به V تغییر شکل خواهد داد.
علاوه بر کاربرد زیبایی در زاویه سازی صورت در افرادی که دندان قروچه دارند و یا بطور ناخودآگاه در اثر استرس دندان های خود را به روی هم فشار می دهند، این درمان بطور موثری موجب کاهش انقباض عضله ماستر شده و نهایتا آسیب به دندان و مفصل فک کاهش می یابد.
نتیجه درمان حدود ۴ هفته به تدریج دیده خواهد شد و ماندگاری بوتاکس فک معمولا بیشتر از بوتاکس زیبایی است. با این وجود به منظور تثبیت درمان ممکن است به دو تا سه جلسه درمان نیاز باشد که بعد از از بین رفتن تاثیر بوتاکس بعد از ۳ تا ۶ ماه جلسه دوم انجام می شود.
بدلیل مجاورت عضله ماستر با ساختمان های آناتومیک مهم از قبیل عروق ، اعصاب ، غدد بزاقی و عضلات لب، رعایت دقیق محل تزریق و توجه به آناتومی این ناحیه اهمیت حیاتی دارد.
عوارض بوتاکس فک چیست؟
بوتاکس ماستر دارای دو گروه از عوارض کوتاه مدت ناشی از تزریق و بلند مدت بدلیل تاثیر بوتاکس است که در اینجا این عوارض مورد بررسی قرار می گیرند:
عوارض کوتاه مدت بوتاکس فک چیست؟
شایع ترین عارضه بوتاکس فک ، ضعف گذرا در جویدن است (حدود 30% )که معمولا موقتی است و بعد از یک هفته برطرف می شود.
دومین عارضه خشکی دهان است( حدود 6.3% ) که بدلیل تزریق بوتاکس در نواحی خلفی و نزدیک به غده پاروتید است و اجتناب از تزریق در نواحی خلفی ماستر از این عارضه جلوگیری می نماید. با این وجود در صورت بروز این عارضه با گذشت زمان و از بین رفتن تاثیر بوتاکس خشکی دهان بطور کامل برطرف می شود.
تزریق بوتاکس در قسمت قدامی و یا فوقانی عضله ماستر ممکن است موجب انتشار بوتاکس به عضلات زایگوماتیکوس و ریزوریوس شود، که در نتیجه خنده فرد نامتقارن خواهد شد. بعلاوه در ناحیه قدامی ماستر شریان صورتی عبور می کند که توجه نکردن به این شریان احتمال کبودی و هماتوم وجود دارد.
تزریق در نواحی فوقانی عضله ماستر نیز ممکن است موجب آتروفی نواحی زیر گونه شود که توجه به نقاط استاندارد در جلوگیری از این عوارض حیاتی می باشد.
عوارض بلند مدت بوتاکس فک چیست؟
در افراد میانسال دوز بالای بوتاکس در عضله ماستر ممکن است موجب آتروفی سریع این عضله شده و کاهش حجم بطور ثانویه موجب افتادگی بافت نرم و پوست پوشاننده این عضله شده و افتادگی پوست دو طرف چانه تشدید شود. این عارضه بیشتر در افراد بالای 40 سال دیده می شود که بهتر است در این گروه سنی از دوز کمتر بوتاکس استفاده شود و درمان در چند جلسه انجام شود تا کاهش حجم ماستر به مرور انجام شود و لایه پوست سطحی فرصت تطابق با شرایط جدید و انقباض پیدا کند.
عدم تقارن عارضه بعدی است که در نتیجه تزریق غیر یکسان در دو طرف صورت می باشد. رعایت دوز یکسان در دو طرف از بروز این عارضه جلوگیری می کند. با این وجود در بعضی از افراد عضله ماستر یک طرف حجیم تر از طرف مقابل است که بدلیل جویدن بیشتر در آن سمت می باشد و تزریق دوز بیشتر در این سمت موجب تقارن در دو طرف می شود. تشخیص این حالت با ارزیابی قبل از درمان و گرفتن عکس قبل از درمان توصیه می شود.
آخرین و مهمترین عارضه، حجیم شدن متناقض عضله ماستر است که بدلیل عدم تزریق در لایه سطحی این عضله می باشد. چرا که لایه عمقی ماستر بافت تاندونی مقاومی دارد و از انتشار یکسان بوتاکس به لایه سطحی جلوگیری می کند و در نتیجه این لایه سطحی به منظور جبران ضعف لایه عمقی حجیم تر می شود. شروع این عارضه 24 ساعت بعد از تزریق بوتاکس است و چنانچه طی 10 تا 14 روز برطرف نشد، تزریق 5 تا 10 واحد بوتاکس بعنوان دوز بوستر در لایه سطحی موجب اصلاح این عارضه می شود.