علل پف زیر چشم چیست؟ علل پف زیر چشم در گروه های سنی مختلف، الگوهای متنوع زندگی و در افراد مختلف با زمینه ژنتیک گوناگون متفاوت است و در نتیجه درمان های متفاوتی دارد. در این مقاله این اختلالات و روش های پیشگیری و درمان خانگی ،دارویی و مداخلات پزشکی هر کدام مورد بررسی قرار گرفته است.
با افزایش سن عضله حلقوی Orbicularis Oculi که در اطراف چشم قرار گرفته است و مسئول بستن چشم است ضعیف می شود و در نتیجه مایعات در بافت همبند زیر چشم تجمع یافته و بصورت تورم صبحگاهی خود را نشان می دهد و با برخاستن از رختخواب و شروع فعالیت روزانه این مایعات بتدریج جذب شده و تورم کاهش می یابد. این نوع پف زیر چشم با مصرف زیاد نمک تشدید شده و با اصلاح رژیم غذایی قابل کنترل است.
کم کاری تیروئید و پف زیر چشم
کم کاری تیروئید از علل دیگر ادم و تورم بافتی است که ارتباطی به تجمع مایعات در بافت های بدن ندارد و در اندام ها و زیر چشم تورم ایجاد می کندو در نتیجه تنبلی غده تیروئید و کمبود هورمون آن می باشد که به این نوع ادم myxedema گفته می شود و با مصرف مناسب هورمون تیروئید درمان می شود. در مراحل ابتدایی کم کاری تیروئید نتایج بررسی های آزمایشگاهی نرمال گزارش می شود و توجه به سایر علائم کم کاری تیروئید به تشخیص به موقع کمک زیادی می کند.
در گروه دیگری از افراد شل شدن پوست ناحیه زیر چشم و ضعف عضله حلقوی دور چشم موجب فتق چربی چشم به سمت بیرون شده و این چربی جابه جا شده با برخورد به رباط زیر چشم Tear Tough ligament متوقف شده و بصورت توده چربی زیر چشم خود را نشان می دهد.
زیر این توده چربی شیار اشکی قرار دارد که ظاهر نامطلوبی به صورت فرد می دهد و در واقع شبیه دو بر جستگی در زیر چشم می باشد:
برجستگی اول بلافاصله در زیر چشم قرار گرفته است که در واقع بافت چربی جا به جا شده از درون حدقه چشم به سمت بیرون است. برجستگی دوم در قسمت پایین تر گونه می باشد که وسط این دو بر جستگی یک فرو رفتگی عمیق به شکلV قرار گرفته که در واقع همان شیار اشکی است.
پیشگیری از پف زیر چشم چگونه است؟
بسیاری از افرادی که پف زیر چشم دارند دارای اضافه وزن می باشند و در واقع نه تنها چربی در زیر چشم بلکه چربی احشایی و زیر پوستی در سایر نقاط بدن تجمع یافته است و قدم اول برای پیشگیری کنترل اضافه وزن و چاقی است.
کاهش فشار بر کلیه ها با مصرف کردن کمتر گوشت قرمز و نمک در افرادی که پف زیر چشم صبح گاهی دارند، مرحله دوم درمان می باشد. استفاده از داروهایی مدر با نظر پزشک علاوه بر دفع نمک اضافی از بدن موجب کنترل فشار خون شده و بطور غیر مستقیم پف زیر چشم کاهش می یابد.
درمان پف زیر چشم چگونه است؟
تقویت عضله حلقوی دور چشم و پوست زیر چشم مرحله اول درمان می باشد که برای این منظور استفاده از کرم های دور چشم مناسب و ماساژ دورانی دور چشم توصیه می شود.
استفاده از کمپرس سرد در این ناحیه به جمع شدن بافت های ضعیف زیر چشم کمک کرده و با کاهش جریان خون موضعی تورم در این ناحیه کاهش می یابد. تماس مستقیم یخ با پوست حساس و نازک زیر چشم توصیه نمی شود و می توان یک قاشق را در آب سرد فرو کرده و بطور متناوب در زیر چشم چپ و راست قرار داد.استفاده از ماسک سفیده تخم مرغ به مدت حداقل 20 دقیقه قدم بعدی است که پوست این ناحیه را سفت کرده و در نتیجه تورم زیر چشم کاهش می یابد.
درمان کم کاری تیروئید
کم کاری تیروئید از علل دیگر ادم و تورم بافتی است که ارتباطی به تجمع مایعات در بافت های بدن ندارد و در اندام ها و زیر چشم تورم ایجاد می کند و در نتیجه تنبلی غده تیروئید و کمبود هورمون آن می باشد. به این نوع ادم myxedema گفته می شود و با مصرف مناسب هورمون تیروئید درمان می شود.
در مراحل ابتدایی کم کاری تیروئید نتایج بررسی های آزمایشگاهی نرمال گزارش می شود و توجه به سایر علائم کم کاری تیروئید به تشخیص به موقع کمک زیادی می کند. در صورت وجود خارش و تورم در این ناحیه احتمال واکنش حساسیتی به مواد غذایی و یا محصولات آرایشی دور چشم وجود دارد که قطع مصرف این مواد آلرژی زا و استفاده از داروی های آنتی هیستامین موجب کنترل این عارضه می شود.
استحمام با آب داغ موجب شل شدن پوست نازک زیر چشم شده و تورم زیر چشم را تشدید می کند بعلاوه تزریق بوتاکس در افراد مستعد به فتق چربی با ریلاکس شدن عضله حلقوی دور چشم موجب تشدید این عارضه می شود.
درمان پف زیر چشم با تزریق اسید هیالورونیک چگونه است؟
پر کردن شیار اشکی با تزریق فیلر اسید هیالورونیک روش موثری است. توجه نکردن به نقش رباط شیار اشکی و تاثیر قلاب مانندی که بر روی پوست اعمال می کند و در واقع پوست ناحیه شیار اشکی را در نزدیکی استخوان نگه می دارد موجب درمان ناکارآمد در این ناحیه می شود.
تکنیک تزریق با سوزن علاوه بر افزایش ریسک کبود شدن در این موضع ، موجب حالت غیر طبیعی در این ناحیه شده و نتیجه درمان رضایت بخش نخواهد بود.
استفاده از کانولای غیر نوک تیز و اسید هیالورونیک با غلظت مناسب برای زیر چشم و آزاد کردن نسبی رباط شیار اشکی موجب تاثیرات درمانی ماندگارتر و طبیعی تر خواهد شد.
درمان پف زیر چشم با روش تزریق چربی چگونه است؟
کیفیت و قوام چربی به بافت زیر چشم بسیار شبیه است که در این روش سلول های چربی دهنده از خود فرد گرفته شده و به منظور حمایت از بافت های حمایت کننده از پلک تحتانی به نواحی گونه و شیار اشکی تزریق می شود.در این روش احتمال ایجاد واکنش های حساسیتی و آلرژی که در پروتز و تزریق ژل وجود دارد منتفی است.
بعلاوه بافت چربی غنی از سلول های بنیادی است که علاوه بر پر کردن زیر چشم موجب افزایش کیفیت ، قوام و روشن شدن پوست زیر پلک می شود. تزریق چربی با کانولا انجام شده و آزاد سازی رباط شیار اشکی بطور همزمان انجام می شود و نتایج حاصله ماندگارتر از روش های دیگر می باشد.
در این روش قسمت های فرو رفته در زیر چشم با چربی پر شده و یک پوست صاف و بدون ناهمواری در زیر چشم ایجاد می شود.
درمان پف زیر چشم با روش جراحی چگونه است؟
در گذشته برداشتن چربی زیر چشم تکنیک رایج بلفاروپلاستی پلک تحتانی بود که بدلیل تحلیل بیشتر بافت چربی با گذشت زمان و حالت اسکلتی شدن استخوان حدقه این روش به تدریج منسوخ شد.
در حال حاضر برداشتن چربی زیر چشم به ندرت انجام می شود و صرفا در مواردی که حجم فتق چربی زیاد باشد انجام می شود و بجای این تکنیک از جابه جا کردن توده چربی به سمت پایین و تثبیت آن در شیار اشکی استفاده می شود.