هایفوتراپی چیست؟
هایفوتراپی HIFU عبارتست از انتقال امواج اولترا سوند با شدت بالا و فرکانس پایین ، بطور متمرکز در لایه های عمقی پوست ( High Intensity Focused Ultrasound ) به منظور لیفتینگ و جوانسازی پوست .
در گذشته امواج صوت با فرکانس بالا بعنوان یک روش تشخیصی مطمئن و کم عارضه بصورت سونوگرافی مورد استفاده قرار گرفته است. تفاوت امواج هایفو با امواج سونوگرافی در این است که هایفوتراپی یک روش درمانی است و شدت امواج آن بیشتر است و فرکانس پایین تری دارد. بعلاوه این امواج همگرا هستند و در یک نقطه کانونی در زیر پوست متمرکز شده و ایجاد گرما می نمایند در حالیکه امواج سونوگرافی واگرا بوده و انرژی پایین تر و فرکانس بالاتری دارند.
با افزایش سن تغییرات پوست از قبیل شل شدن و شکل گیری چین و چروک های صورت در تمام لایه های پوست ایجاد می شود . درمان های رایج در جوانسازی از قبیل میکرودرم ابریژن ، آر اف و لیزر عمدتا متمرکز بر لایه های سطحی اپیدرم و درم می باشند. در گذشته درمان قابل قبول و موثری برای قسمت های عمقی تر پوست( SMAS) بجز جراحی پلاستیک صورت در دسترس نبود.
در جراحی پلاستیک صورت یک لایه از پوست جدا شده و به سمت بالا کشیده شده و نقاط انعقاد حرارتی در لایه SMAS بطور مستقیم بوسیله امواج الکتروفرکانسی انجام شده و لیفتینگ جراحی انجام می شد. لایه اتصال دهنده عضلات به پوست SMAS نقش مهمی در افتادگی پوست و ایجاد چروک های عمقی ایفا می کند این لایه superficial musculoaponeurotic system به شکل یک بافت هم بند فیبروز در گردن و صورت قرار گرفته و میمیک صورت و حرکات عضلات از طریق این لایه به پوست منتقل می شود و ایجاد چین و چروک های عمقی و شلی پوست در میانسالی از این لایه شروع می شود.
در روش هایفو تراپی این لایه مورد هدف قرار می گیرد و لایه اپیدرم دست نخورده باقی می ماند بعبارت دیگر کانون امواج اولتراسوند در زیر پوست است و در زمان عبور از سطح پوست انرژی امواج جذب پوست نشده و تغییر قابل توجهی در سطح پوست ایجاد نمی شود.
تعداد جلسات هایفو چقدر است؟
بطور معمول انجام هایفو سالی یک نوبت توصیه می شود با این وجود تعداد جلسات درمان بر حسب سن ، تغذیه ، شرایط فیزیولوژیک بدن، مصرف دخانیات و توجه به بهداشت و سلامتی پوست تعیین می شود. در پوست های شدیدا آسیب دیده و افتادگی قابل توجه هر ۴ تا ۶ ماه این درمان قابل تکرار است.
برای دیدن فیلم هایفو بر روی فیلم زیر کلیک کنید:
آیا هایفو درد دارد؟
بطور معمول هایفو درد قابل تحملی دارد و فرد ممکن است حس گرما یا سوزن شدن در پوست خود احساس کند. چنانچه تحمل فرد به درد کم باشد از کرم های بی حسی موضعی و کمپرس سرد حین درمان استفاده می شود.
قیمت هایفوتراپی چقدر است؟
قیمت هایفوتراپی بر اساس میزان افتادگی پوست و نوع درمان متفاوت است. بعنوان مثال در بعضی موارد افتادگی پوست بسیار زیاد است. بعلاوه مشکلات دیگری از قبیل منافذ باز ، لک و یا جای جوش وجود دارد که در این موارد درمان ترکیبی انجام می شود.
در این روش ابتدا هایفوتراپی انجام شده و در جلسه بعد بفاصله چند روز تا یک هفته ، میکرونیدلینگ برای درمان سطح پوست انجام می شود. که تاثیر هم افزا برای لیفت پوست خواهد داشت. چرا که هم از لایه های زیرین سفت شده و هم در لایه های سطحی پوست درمان انجام می شود و ضایعات سطحی از قبیل جای جوش و لک درمان می شود که به تبع هزینه روش ترکیبی بیشتر خواهد شد.
هایفو برای چه سنی مناسب است؟
مناسب ترین سن برای هایفوتراپی حداقل ۳۰ سالگی است که به تدریج افتادگی پوست شروع می شود با این وجود چنانچه افتادگی پوست در سنین پایین تر شروع شود می توان درمان را شروع کرد و منع خاصی وجود ندارد. در سنین میانسالی بهترین زمان هایفوتراپی است چرا که سلول های بنیادی کاملا فعال هستند و می توانند با تولید کلاژن افتادگی و کاهش خاصیت کشسانی پوست را جبران کنند.
مدت زمان ماندگاری هایفوتراپی چقدر است؟
بطور متوسط ماندگاری هایفو ۱۲ تا ۱۸ ماه است با این وجود در افرادی که به مراقبت های پوست توجه بیشتری دارند ممکن است تا دو سال هم ماندگاری داشته باشد.بعد از این مدت برای تثبیت درمان هر سال و یا دو سال یک نوبت می بایست درمان تکرار شود.
میکرونیدلینگ یا هایفو؟
مقایسه میکرونیدلینگ و هایفوتراپی قیاس نادرستی است چرا که این روش درمانی مکمل یکدیگر هستند و بعضی از تاثیرات آنها شبیه به هم است و بطور هم افزا عمل می کنند. بعنوان مثال هایفوتراپی روش موثر برای سفت کردن و لیفت پوست است که تاثیر خود را در لایه های عمقی پوست اعمال می کند.
از طرف دیگر میکرونیدلینگ هم دارای تاثیرات سفت کننده پوست می باشد که تاثیر آن در لایه سطحی اپیدرم و درم اعمال می شود در نتیجه در افرادی که افتادگی قابل توجه پوست دارند و بعلاوه دارای ضایعات رنگدانه ای، جای جوش و منافذ باز نیز هستند از ترکیب این دو روش استفاده می شود تا همزمان لایه های سطحی و عمقی پوست تحت درمان قرار گرفته و نتایج موثرتر و مطلوب تر شود. این روش در واقع یک نوع درمان ترکیبی است که در آن جلسه اول هایفوتراپی انجام شده و جلسه دوم بفاصله حداقل یک هفته میکرونیدلینگ انجام می شود.
روش انجام هایفوتراپی چگونه است؟
بعد از استعمال ژل اولتراسوند در سطح پوست و انتخاب کارتریج مناسب خطوط درمان بطور دستی و با فاصله ۳ تا ۵میلی متر انتخاب شده و تعداد۳۵۰ تا ۴۵۰ شات برای تمام صورت و گردن انجام می شود. چنانچه افتادگی پوست شدید باشد تا ۵۰۰ شات قابل انجام است. هر کارتریج بر حسب نوع دستگاه ۱۰ تا ۱۵ نقطه کانونی ایجاد می کند. درجه حرارت ۶۵ درجه سانتی گراد موجب نکروز انعقادی نقاط کانونی امواج می شود بعلاوه با ارتعاش و انتقال گرما در بافت اطراف که کمتر از نقاط هدف می باشد رشته های کلاژن جمع شده و در نهایت ترمیم و لیفتینگ در این ناحیه شروع شده و بعد از ۹۰ تا ۱۸۰ روز این فرایند تکمیل می شود.
در نقاطی که ضخامت لایه SMAS کمتر است مثل پیشانی،شقیقه، گردن و اطراف چشم از کارتریج های با عمق نفوذ کمتر استفاده می شود. در بقیه نقاط بطور معمول از کارتریج های با عمق نفوذ بالاتر استفاده می شود(۳ تا ۴٫۵ میلی متر) بطور کلی اگر لایه چربی زیر پوستی به اندازه کافی باشد کارتریج ۴٫۵ میلی متری انتخاب مناسب تری است و در افراد با ضخامت لایه چربی کمتر کارتریج ۳ میلی متری مناسب تر است. بطور متوسط هر جلسه هایفو تراپی حدود یک ساعت طول می کشد. هر چند که به منظور یک دست شدن پوست ، تمام نقاط صورت و گردن در یک جلسه انجام می شود با این وجود در مواردی می توان در ناحیه خاصی درمان را بر حسب نیاز زیبا جو انجام داد بعنوان مثال برای رفع غبغب در ناحیه گردن و غبغب می توان به تنهایی هایفو انجام داد.
تفاوت هایفو تراپی با امواج لیزر و آر اف در جوانسازی پوست در این است که انرژی این امواج جذب لایه های سطحی اپیدرم و قسمت فوقانی درم می شوند و تاثیر درمانی خود را در این ناحیه اعمال می نمایند چرا که در صد بسیار ناچیزی از انرژی آنها به لایه عمقی تر پوست می رسد در حالی که در هایفو تراپی صورت تمرکز امواج نقاط زیر پوست می باشد.
فواید هایفوتراپی چیست؟
هایفوتراپی در تمام نقاط بدن و برای انواع تیپ های پوستی قابل استفاده است و کلا یک جلسه درمان انجام می شود و ماندگاری تاثیر آن بالاتر از ۱ سال می باشد.
این روش احتیاج به برش نداشته و ریسک عفونت ، اسکار و عوارض جراحی ندارد و یک نوع درمان سرپایی محسوب می شود.
درد در هایفوتراپی در مقایسه با درمان های تهاجمی کم است و با مسکن های معمولی این عمل قابل تحمل می باشد.
با یک جلسه درمان چهره فرد ۴ تا ۸ سال جوان تر می شود. بطور کلی هایفوتراپی برای درمان افتادگی و شل شدگی پوست، ترمیم خط خنده، بالا کشیدن ابروها، رفع چین و چروک و رفع غبغب و جوانسازی پوست مورد استفاده قرار می گیرد.
عوارض هایفو چیست؟
عوارض هایفوتراپی کم و گذرا است که بعد از درمان ،مختصر قرمزی و تورم در ناحیه ایجاد شده که با استفاده از کمپرس سرد ظرف چند ساعت برطرف می شود. بدلیل نبود عینک محافظت کننده ای که بتواند از چشم در برابر امواج اولترا سوند محافظت نماید ، انجام هایفوتراپی در قسمت های داخلی حدقه چشم توصیه نمی شود.
موقعیت غده تیروئید با دست مشخص شده و روی آن هایفوتراپی صورت نمی گیرد. ندول های زیر پوستی از دیگر عوارض این روش است که موقتی و گذراست انتخاب تراکم مناسب نقاط از این عارضه جلوگیری می کند.
عارضه نادر ولی مهم تر ضعف موقت اعصاب سطحی صورت می باشد که بیشتر در شاخه تمپورال عصب سه قلو و شاخه مارژینال عصب ماندیبولار می باشد که ۱ تا ۱۲ ساعت بعد از درمان ایجاد شده و بعد از ۲ تا ۶ هفته بطور کامل برطرف می شود و بدلیل التهاب در این رشته های عصبی می باشد و خوشبختانه این عارضه گذرا است و تا کنون تاثیرات ماندگاری در این رشته های عصبی گزارش نشده است. انتخاب کارتریج مناسب و تراکم صحیح نقاط و محتاط بودن در مسیر این اعصاب از بروز این عارضه جلوگیری می نماید.
کاندید مناسب برای هایفوتراپی چه کسی است؟
بطور کلی کاندید مناسب برای هایفوتراپی فردی است که از سلامت عمومی خوبی برخوردار باشد و بدن فرد بتواند در برابر امواج حرارتی هایفو ترمیم مناسبی داشته باشد.
بنابراین افراد جوانتر کاندید مناسب تری برای این روش می باشند. بعلاوه در افرادی که دارای چین و چروک های عمقی می باشند و یا مصرف کننده سیگار هستند پاسخ به درمان ضعیف تر خواهد بود چرا که پاسخ بدن برای تولید کلاژن کمتر می باشد.
موارد منع هایفوتراپی کدامند؟
آکنه کیستیک ،صرع ، مصرف داروهای ضد انعقاد خون ،ترومبوز یا ترومبوفلبیت، پیس میکر قلبی ، وجود پروتز فلزی بزرگ در بدن،کاردیوپاتی، عفونت فعال در موضع ، بارداری و جراحت در پوست از موارد منع مطلق انجام هایفوتراپی می باشند.
موارد منع نسبی این عمل دوران شیردهی ، دیابت کنترل نشده ، مصرف داروهایی که ترمیم زخم را به تاخیر می اندازند و کلا هر عاملی که موجب ضعیف شدن سیستم ایمنی باشد.
توقع انتظارات غیر واقعی از درمان از موارد منع عمل هایفوتراپی می باشد، چرا که بر اساس تحقیقات منتشر شده کمتر از ۲۰% بیماران بویژه در کهنسالی و افراد شدیدا چاق به این روش درمانی پاسخ نمی دهند.
منابع:
۱٫ Ross EV, McKinlay JR, Anderson RR. Why does carbon dioxide resurfacing
work? A review. Arch Dermatol. 1999;135:444-454.
۲٫ Ross EV, Naseef GS, McKinlay JR, et al. Comparison of carbon dioxide
laser, erbium:YAG laser, dermabrasion and dermatome: A study of
thermal damage, wound contraction and wound healing in a live pig
model: Implications for skin resurfacing. J Am Acad Dermatol. 2000;42:
۹۲-۱۰۵٫
۳٫ Fitzpatrick RE, Rostan EF, Marchell N. Collagen tightening induced by
carbon dioxide laser versus erbium:YAG laser. Lasers Surg Med. 2000;
۲۷:۳۹۵-۴۰۳٫
۴٫ Tanzi EL, Lupton JR, Alster TS. Lasers in dermatology: Four decades of
progress. J Am Acad Dermatol. 2003;49:1-31.
۵٫ Alster TS, Tanzi E. Improvement of neck and cheek laxity with a nonablative
radiofrequency device: A lifting experience. Dermatol Surg. 2004;
۳۰:۵۰۳-۵۰۷٫