میکرونیدلینگ چیست؟
میکرو به معنی کوچک و نیدلینگ یعنی سوزن زدن است و میکرونیدلینگ یعنی ایجاد سوراخ های ریز در سطح پوست .میکرونیدلینگ روش جدید درمان بیماری های پوست است که بوسیله ابزاری به نام درماپن انجام می شود. با نفوذ سوزن ها به لایه درم یک جراحت مختصر در پوست ایجاد شده و بدن به آن واکنش نشان داده و شروع به ترمیم و بازسازی آن ناحیه می کند و طی این فرایند کلاژن و الاستین که دو پروتئین اصلی و قوام دهنده پوست هستند تولید می شود.( Collagen Induction Therapy) برای کنترل درد از کرم بی حس کننده موضعی استفاده می شود و انجام میکرونیدلینگ با این روش کاملا بدون درد است.
روش میکرونیدلینگ چگونه است؟
سوراخ های ایجاد شده بسیار ریز هستند و با چشم غیر مسلح دیده نمی شوند و ظرف چند ساعت بسته شده و مختصر قرمزی و تورم که بعد از میکرونیدلینگ ایجاد می شود چند روز بعد محو شده و هیچگونه علامتی در موضع باقی نمی ماند. مدت زمان هر جلسه حدود ۶۰ دقیقه است که ۴۵ دقیقه برای بی حسی و حدود ۱۵ دقیقه درمان با درماپن زمان می برد. بر اساس ناحیه صورت عمق درمان در آن موضع متفاوت است. با ادامه جلسات درمانی نفوذ کرم ها و پمادهای پوستی تسهیل شده و این یکی از مزیت های میکرونیدلینگ است چرا که در حالت عادی پمادها و کرم های پوستی فقط تا لایه سطحی اپیدرم نفوذ می کنند و به لایه های زیرین پوستی نمی رسند. حین عمل میکرونیدلینگ می توان مواد و سرم هایی از قبیل اسید هیالورونیک و کوکتل های مزوتراپی را برای نفوذ به لایه درم استفاده کرد. هیالورونیک اسید به تحریک کلاژن سازی کمک کرده و به جوانسازی پوست کمک می کند. بعلاوه برای تیرگی زیر چشم محلول های روشن کننده و برای درمان لک از کوکتل های ضد لک استفاده می شود. در مواردی که آسیب پوست زیاد باشد قبل از میکرونیدلینگ سابسیژن انجام می شود که تاثیر درمان را دو چندان می کند. از دیگر مزایای میکرونیدلینگ این است که در انواع پوست و در تمام نقاط بدن و در چهار فصل سال قابل انجام است و این در حالی استکه استفاده از لیزرهای لایه بردار در پوست های تیره و فصول گرم سال و نقاط نزدیک به چشم محدودیت هایی دارد و در پوست های تیره امکان سوختگی و ایجاد لک وجود دارد.
هزینه میکرونیدلینگ چقدر است؟
قیمت میکرونیدلینگ بر اساس روش انجام آن و موضع درمان متفاوت است. میکرونیدلینگ با استفاده همزمان از کوکتل های مزوتراپی انجام می شود که برای درمان جای جوش ، بستن منافذ باز و یا درمان لک مورد استفاده قرار می گیرد. در بعضی موارد شدت آسیب های پوستی زیاد است و میکرونیدلینگ به تنهایی کفایت نمی کند و از روش های ترکیبی استفاده می شود. در این موارد از دو روش درمانی متفاوت برای تاثیر بیشتر در لایه های مختلف پوست استفاده می شود. بعنوان مثال در مواردی که جای جوش بسیار عمیق باشد از ترکیب سابسیژن و میکرونیدلینگ استفاده می شود و یا زمانی که پوست شل شده و افت شدید کرده باشد از ترکیب هایفوتراپی و میکرونیدلینگ استفاده می شود و یا در موارد تیرگی زیر چشم همزمان پی آر پی انجام می شود که در یک جلسه قابل انجام است و در نتیجه هزینه درمان بیشتر از میکرونیدلینگ به تنهایی می شود.
برای دیدن فیلم نیدلینگ صورت بر روی فیلم زیر کلیک کنید:
مناسب ترین کرم ترمیم کننده بعد از میکرونیدلینگ چیست؟
بدلیل باز شدن منافذ پوست بعد از میکرونیدلینگ استفاده از کرم های ضد آفتاب توصیه نمی شود، چرا که فرمولاسیون این ترکیبات برای پوست سالم تهیه شده است و نفوذ این ترکیبات به پوست موجب آسیب به آن می شود. این موضوع در مورد ضد آفتاب های حاوی رنگ Tinted اهمیت بیشتری دارد و تا زمان بسته شدن منافذ پوست نباید از این محصولات استفاده شود. به منظور مراقبت از پوست در برابر اشعه ماوراء بنفش خانه نشینی بمدت ۴۸ ساعت توصیه می شود. تماس طولانی و از فاصله نزدیک با لامپ های کم مصرف ، مانیتور و سایر وسایل الکترونیک توصیه نمی شود مگر آنکه لایه ضخیمی از پماد اکسید دو زنگ بر روی کل موضع درمان استفاده شده باشد.پماد Zinc Oxid علاوه بر اینکه ضد آفتاب خوبی است دارای خاصیت محافظت کننده می باشد و عنصر روی بعنوان مکملی حیاتی برای بازسازی و ترمیم مستقیما به عمق پوست می رسد که در ۲۴ ساعت اول بعد از درمان استفاده از این پماد توصیه می شود.بعد از میکرونیدلینگ پوست کمی خشک می شود که استفاده از کرم های ترمیم کننده بعد از ۲۴ ساعت موجب تعادل در پوست شده و شدت خشکی آن را کاهش می دهد. بعلاوه این کرم ها حاوی ریز مغزی های ضروری برای پروسه ترمیم می باشند و به تولید کلاژن بیشتر در دوره بعد از میکرونیدلینگ کمک می کنند.
تفاوت درمارولر با درماپن چیست؟
درمارولر ابزار سنتی و غیر حرفه ای میکرونیدلینگ است که از یک غلطک چرخان با تعدادی سوزن بر روی این غلطک تشکیل شده است و بر اساس عمق نفوذ مورد نیاز سایز های متفاوتی تولید شده است که کوتاهترین آن ۰٫۱۵ میلی متر و بلندترین اندازه آن ۲٫۵ میلی متر می باشد. هر چه بلندی سوزن بیشتر باشد عمق نفوذ بیشتر و در نتیجه درمان موثرتر و تهاجمی تر خواهد بود . انتخاب اندازه سوزن بر اساس موضع عمل و نوع درمان متفاوت می باشد ولی در اکثر موارد سایز های متوسط( ۱٫۵ تا ۲ میلی متر) برای درمان های معمولی انتخاب می شوند.
درماپن بهتر است یا درمارولر؟
در چند سال اخیر روش میکرونیدلینگ مکانیزه شده که با ابزاری به نام درماپن که شبیه یک قلم است و تعدادی سوزن بر روی سر دستگاه تعبیه شده و با حرکت رفت و بر گشتی سوزن ها و جا به جا کردن آن ، عمل سوراخ شدن پوست انجام می شود. در دستگاه درماپن عمق نفوذ سوزن ها قابل تغییر است و از ۰٫۲۵ تا ۲٫۵ میلی متر قابل تنظیم می باشد. بعلاوه سرعت ضربه زدن هم از ۲۵ تا ۹۰ ضربه در ثانیه قابل تنظیم می باشد ، که بسیار سریع تر از درمارولر است. سوزن های درماپن یک بار مصرف هستند و تعداد آن قابل تنظیم است و بر اساس تعداد این سوزن ها و سرعت دستگاه تعداد ۳۰۰ تا ۱۰۰۰ سوراخ در ثانیه در سطح پوست ایجاد می شود.درمان با درماپن بر اساس موضع درمان با سرعت های متفاوتی قابل تنظیم است که بر حسب موضع درمان تعریف می شود برای صورت ۱ تا ۵ پوست حساس ۱ تا ۳ پوست ضخیم ۴ تا ۵ بدن ۶ تا ۷
عمق نفوذ درماپن بر اساس منطقه تعریف می شود: برای پیشانی ۰٫۲۵ تا ۰٫۵ میلی متر برای اطراف چشم و بینی ۰٫۲۵ میلی متر برای چانه ۰٫۵ تا ۱ میلی متر و گونه ۱٫۵ میلی متر است .درمان استرچ مارک و جای جوش و اسکار ۱ تا ۱٫۵ میلی متر می باشد.برای زیر چشم بدلیل نازکی پوست حداقل عمق نفوذ انتخاب می شود تا از کبود شدن موضع جلوگیری شود. یکی از امتیازات درماپن نسبت به درمارولر قابل استفاده بودن آن در نقاطی است که پهنای کوچکی دارند( از قبیل لب فوقانی و اطراف بینی) و با درمارولر نمی توان در این نقاط میکرونیدلینگ انجام داد.
فاصله بین جلسات و تعداد جلسات میکرونیدلینگ چقدر است؟
فاصله بین جلسات ۴تا ۶ هفته است که این زمان برای فرصت دادن به پوست جهت ترمیم می باشد. تعداد جلسات برای جوانسازی پوست و تحریک کلاژن ۳ جلسه است( Collagen Induction Therapy) و برای درمان اسکار بین ۳ تا ۶ جلسه می باشد در عمل بر اساس پاسخ به درمان و شدت ضایعه اولیه تعداد جلسات تعیین می شود. فرایند کلاژن سازی بعد از درمان شروع می شود و بعد از حدود ۱۰ روز تغییرات بطور محسوس قابل مشاهده می باشد.
عوارض نیدلینگ و مراقبت های بعد از آن چیست؟
بطور کلی میکرونیدلینگ یک روش درمانی مطمئن و کم عارضه است ولی موارد زیر ممکن است در بیماران دیده شود :بلافاصله بعد از میکرونیدلینگ پوست قرمز و سفت می شود که بدلیل تحریک کلاژن و کوتاه شدن رشته های الاستین پوست است . این قرمزی چند ساعت بعد از بین می رود در مواردی که درمان عمیق باشد( عمق بالای ۱٫۵ میلی متر) ممکن است قرمزی تا ۲ روز هم ادامه یابد. خشک شدن پوست از دیگر عوارض میکرونیدلینگ می باشد که برای رفع آن از کرم های مرطوب کننده و یا ترمیم کننده استفاده می شود. بعد از میکرونیدلینگ پوست التهاب دارد و به نور خورشید حساس می شود که از کرم های ضد آفتاب قوی و یا پماد اکسید دوزنگ استفاده می شود.
میکرونیدلینگ بهتر است یا لیزر؟
در مطالعات اخیر تاثیر نیدلینگ از سایر روش های تهاجمی از قبیل لیزر فراکشنال و لایه برداری شیمیایی(پیلینگ) موثرتر گزارش شده است چراکه عمق نفوذ و تاثیر لیزر در حد لایه سطحی اپیدرم بوده(حداکثر ۶۲٫۵ میکرومتر) و در صورت نفوذ به لایه درم ایجاد اسکار و هیپوپیگمنتاسیون می نماید و این در حالی است که در میکرونیدلینگ عمق نفوذ سوزن ها به لایه درم می باشد (تا ۲۰۰۰ میکرومتر) و روند کلاژن سازی و بازسازی پوست با افزایش جریان خون موضعی در این لایه عمقی تحریک می شود . بعلاوه انجام جوانسازی پوست با روش های لایه برداری با لیزر و یا اسیدهای پیلینگ در فصول گرم سال که میزان اشعه ماوراء بنفش در سطح بالایی است محدودویت هایی داشته ولی در روش میکرونیدلینگ بدلیل سالم ماندن لایه اپیدرم که نقش محافظت کننده از پوست را ایفا می کند منعی وجود ندارد. دوره نقاهت و خانه نشینی در لیزر دی اکسید کربن ۷ تا ۱۰ روز است و قرمزی پوست ممکن است ۳ تا ۴ ماه ادامه یابد در حالیکه قرمزی پوست در نیدلینگ علارغم عمق نفوذ بالاتر حداکثر ۴۸ ساعت می باشد.
میکرونیدلینگ یا هایفو؟
مقایسه میکرونیدلینگ و هایفوتراپی قیاس نادرستی است چرا که این روش درمانی مکمل یکدیگر هستند و بعضی از تاثیرات آنها شبیه به هم است و بطور هم افزا عمل می کنند. بعنوان مثال هایفوتراپی روش موثر برای سفت کردن و لیفت پوست است که تاثیر خود را در لایه های عمقی پوست اعمال می کند از طرف دیگر میکرونیدلینگ هم دارای تاثیرات سفت کننده پوست می باشد که تاثیر آن در لایه سطحی اپیدرم و درم اعمال می شود در نتیجه در افرادی که افتادگی قابل توجه پوست دارند و بعلاوه دارای ضایعات رنگدانه ای، جای جوش و منافذ باز نیز هستند از ترکیب این دو روش استفاده می شود تا همزمان لایه های سطحی و عمقی پوست تحت درمان قرار گرفته و نتایج موثرتر و مطلوب تر شود. این روش در واقع یک نوع درمان ترکیبی است که در آن جلسه اول هایفوتراپی انجام شده و جلسه دوم بفاصله حداقل یک هفته میکرونیدلینگ انجام می شود.
کاربردهای نیدلینگ چیست؟
۱- درمان اسکارهای ناشی از جای جوش
درمان جای جوش و اسکار آبله مرغان و سالک از جمله موارد قابل درمان با روش میکرونیدلینگ می باشند که در این روش با افزایش ساخت کلاژن و الاستین با تحریک فیبروبلاست ها در لایه درم به هموار شدن پوست کمک می شود. برای تاثیر بیشتر از محلول مزوتراپی اسید هیالورونیک همزمان با میکرونیدلینگ استفاده می شود.
۲- افتادگی و شلی پوست
میکرونیدلینک به کاهش شلی و افتادگی پوست در صورت ، دست ها و بدن کمک می نماید.لیفتینگ در ناحیه شکم بعد از بارداری بدلیل عدم بازگشت کامل عضلات شکم به وضعیت اولیه اش می باشد و میکرونیدلینگ برای این موضوع کمک زیادی نمی کند.
۳- استرچ مارک ( استریا حاملگی )
این ترک ها در واقع یک نوع پارگی پوست می باشند که لایه های عمقی پوست را درگیر نموده است و درمان کامل آن با هیچ روشی از جمله لیزر CO2 مقدور نمی باشد. با این حال میکرونیدلینگ بطور قابل ملاحظه ای در همرنگ شدن این ضایعات با پوست طبیعی و بهبود قوام و کاهش اندازه آن موثر می باشد. چنانچه میکرونیدلینگ با پی آر پی همراه شود تاثیر آن بیشتر خواهد شد. تعداد جلسات مورد نیاز برای درمان استرچ مارک ۴ تا ۶ جلسه می باشد که به فاصله یک ماه انجام می شود.
۴- لکه های پوستی مقاوم به درمان
این لکه ها بدلیل تولید بیش از حد ملانین در پوست ایجاد می شوند. علت تولید بیش از حد ملانین می تواند متفاوت باشد و دلایلی از قبیل آفتاب سوختگی ، آکنه ، بریدگی ها ، گزش حشرات و …. علت ایجاد آن می باشد. چنانچه ملانین در لایه عمقی درم واقع شده باشد اسیدهای لایه بردار دسترسی به آن ندارند ولی با میکرونیدلینگ لایه درم بخوبی در دسترس بوده و بعلاوه نفوذ داروهای مزوتراپی ضد لک که همزمان به روی پوست اسپری می شود موجب از بین رفتن ضایعات هایپر پیگمانته عمقی می شود. استفاده از کرم های ضد آفتاب بعد از درمان برای پیشگیری از عود ضایعات توصیه می شود.
۵- کاهش چین و چروک های پوست
کاهش چین و چروک های پوست بدلیل افزایش تولید کلاژن و الاستین و بهبود خون رسانی به پوست می باشد. مزیت کاهش چین و چروک با میکرونیدلینگ ویا طب سوزنی در مقایسه با تزریق بوتاکس و اسید هیالورونیک در این است که در روش میکرونیدلینگ ماندگاری طولانی تری بدست می آید و ماده خارجی وارد بدن نشده و عوارض جانبی این مواد وجود ندارد بعلاوه برای جوانسازی پوست دست ، گردن و صورت می توان از این تکنیک بهره جست. از طرف دیگر مواد فوق بعد از چند ماه توسط بدن متابولیسم شده و نیاز به تزریق مجدد می باشد. بعلاوه در میکرونیدلینگ منافذ پوست به تدریج بسته شده و کیفیت و قوام پوست بهبود می یابد.
۶- درمان اسکارهای ناشی از اعمال جراحی قبلی سوختگی ها و عفونت ها
با فعال شدن فیبروبلاست ها و سلول های بنیادی و آزاد شدن فاکتورهای رشد پلاکتی ناهمواری های پوست به تدریج برطرف شده و اسکار تا حد قابل توجهی از بین می رود. بسته به اندازه اسکار وعمق آن و نوع پوست تعداد جلسات درمانی معین شده که معمولا ۷-۵جلسه می باشد. اسکارهای ناشی از سوختگی با تاخیر به درمان پاسخ می دهند و بین ۶ ماه تا یک سال ممکن است طول بکشد.
موارد منع استفاده از روش میکرونیدلینگ کدامند؟
عفونت های فعال پوستی از قبیل تب خال و همچنین سابقه کلوئید در اثر آسیب به پوست از موارد منع میکرونیدلینگ می باشد. مصرف داروهای ضد انعقاد مثل وارفارین می تواند موجب خونریزی شدید بعد از نیدلینگ شود و قطع این داروها که برای درمان یک بیماری جدی است به منظور انجام یک عمل زیبایی به هیچ وجه توصیه نمی شود. ضعف سیستم ایمنی بدن به هر علتی ( مصرف داروها ، دیابت کنترل نشده و بیماری سیستم ایمنی) می تواند منجر به عفونت بعد از میکرونیدلینگ و تاخیر در التیام پوست شود. با توجه به جنس سوزن ها که ترکیب فولاد ضد زنگ و تیتانیوم می باشد ، افرادی که به این فلزات حساسیت دارند نیز نباید تحت این درمان قرار گیرند چرا که ممکن است موجب کهیر و خارش بلند مدت بعد از میکرونیدلینگ شوند.
در خانم های باردار میکرونیدلینگ بدون استفاده از مواد و داروهای موضعی بی خطر است ولی توصیه نمی شود. بعد از تزریق بوتاکس انجام میکرونیدلینگ موجب پخش بوتاکس به نقاط دورتر می شود و تا ۴۸ ساعت بعد از بوتاکس نباید انجام شود. بعد از تزریق ژل میکرونیدلینگ موجب واکنش التهابی دز ناحیه می شود و تا دو هفته بعد از تزریق فیلر میکرونیدلینگ باید به تعویق افتد.
میکرونیدلینگ مو
تحقیقات اخیر نشان داده اند میکرونیدلینگ در ناحیه سر می تواند به تقویت فولیکول های مو کمک کرده و ریزش موی آندروژنیک را متوقف و رشد مجدد موهای آسیب دیده را تحریک کند. میکرونیدلینگ مو با افزایش جریان خون موضعی و کاهش سبوم در اطراف فولیکول مو و افزایش پروتئین wnt و نهایتا کاهش دی هیدروتستوسترون اثر خود را بر روی فولیکول های مو اعمال می کند. پروتئین wnt موجب افزایش فولیکول های جدید می شود. بعلاوه در میکرونیدلینگ موی سر منافذ ریزی در پوست سر ایجاد شده که ورود ویتامین ها و سرم های تقویتی و ماینوکسیدیل را به عمق پوست در ناحیه فولیکول های مو تسهیل می نماید. مصرف همزمان فیناستراید یک میلی گرم در روز به کاهش اثر هورمون دی هیدروتستوسترون بر روی فولیکول مو کمک کرده و اثر سینرژیسم بر روی تقویت و رشد مو دارد.
منابع:
Cosmetic Acupuncture, Radha Thambirajah. 2009
Fabbrocini G, Fardella N, Monfrecola A et al. Acne scarring treatment using skin needling. Clin Exp Dermatol. 2009 Dec; 34(8):874-9.
Wermeling DP, Banks SL, Hudson DA et al. Microneedles permit transdermal delivery of a skin-impermeant medication to humans. Proc Natl Acad Sci U S A. 2008 February 12; 105(6): 2058–۲۰۶۳٫
Imran Majid. Microneedling Therapy in Atrophic Facial Scars: An Objective Assessment. J Cutan Aesthet Surg. 2009 Jan-Jun; 2(1): 26–۳۰٫
Donnelly RF, Raj Singh TR, and Woolfson AD. Microneedle-based drug delivery systems: Microfabrication, drug delivery, and safety. Drug Deliv. 2010 May; 17(4): 187–۲۰۷٫
Aust MC, Fernandes D, Kolokythas P et al. Percutaneous collagen induction therapy: An alternative treatment for scars, wrinkles and skin laxity. Plast Reconstr Surg. 2008;121:1421–۹٫
آدرس اینستاگرام
https://instagram.com/hosseinmosaferian
پروفایل تلگرام
https://telegram.me/aesthetics2016