تزریق چربی چیست؟
پیوند چربی یا تزریق چربی عبارتست از انتقال سلول های چربی از موضعی که دارای حجم چربی زیادی است به قسمتی از بدن که لایه چربی زیر پوستی تحلیل رفته است. در این انتقال، چربی اضافه از نقاطی مانند شکم ، پهلو ،ران ، پشت و یا قسمت داخلی زانو را به سایر نقاط مثل صورت ، دست و سایر نقاط بدن که دارای فرو رفتگی و یا ناهمواری است مثل جای جوش ،محل عمل جراحی قبلی و محل ضربه قبلی انتقال می یابد.این انتقال می تواند به کل صورت انجام شود و یا اینکه بطور جداگانه برای لب ، زیر چشم ها، گونه ها ، چانه، شقیقه ها و خط خنده انجام شود .
دو لایه چربی در زیر پوست صورت وجود دارد که لایه عمقی اطراف عضلات صورت را گرفته است و با افزایش سن تحلیل نمی رود. لایه بیرونی که سطحی تر است با افزایش سن تحلیل رفته و این منجر به عمیق شدن چروک های صورت و شل شدن پوست صورت می شود. در نتیجه ابرو ها پایین آمده ، پوست ناحیه گونه شل شده و با فشار به خط لبخند زاویه بین دو خط خنده که در حالت جوانی منفرجه است کاهش یافته حاده می شود. حالت صورت در میانسالی شبیه به یک بادکنک است که کمی از باد آن خارج شده است و چنانچه مجددا باد در آن دمیده شود سطح آن صاف و برجسته می شود.
ماندگاری تزریق چربی چقدر است؟
بطور طبیعی بعد از پیوند چربی حجم اولیه بافت چربی کاهش می یابد که این کاهش از یک فرد به فرد دیگر متفاوت است و قابل پیش بینی نیست ولی بر اساس تحقیقات منتشر شده در PUBMED بطور متوسط بعد از ۱۶ ماه ۶۸ درصد از حجم اولیه چربی کاهش می یابد با این حال ۳۲ درصد باقی مانده تا مدت های طولانی ( تا یک دهه ) ماندگاری داشته و برای تثبیت و افزایش مجدد حجم انتقال چربی ۶ تا ۱۲ ماه بعد انجام می شود. بعلاوه با تزریق بیشتر از حد مورد نیاز over-correction در هر موضع می توان حجم دهی مطلوب را بدست آورد.
از آنجا که سلول های چربی حساس هستند حین انتقال ممکن است دچار آسیب شوند که بجای ساکشن مکانیکی استفاده از مکش دستی به کمتر شدن آسیب به سلول های چربی کمک می کند. محل تزریق بر روی ماندگاری تاثیر زیادی دارد بطوریکه در نواحی متحرک مثل لب و خط خنده دوام کوتاه تری نسبت به نواحی ثابت مثل زیر چشم ، پیشانی، پشت دست و گونه دارد.
از آنجا که شبکه عروقی در اطراف بافت چربی تزریق شده بعد از ۴۸ ساعت شکل می گیرد برای دسترسی سریع تر اکسیژن و مواد غذایی ، بافت چربی در مقادیر اندک تزریق می شود( ۰٫۱ میلی لیتر در هر تزریق) و بعلاوه با استفاده از کانولای غیر نوک تیز تونل های متعدد و موازی در موضع ایجاد شده و سپس تزریق در این کانال ها انجام می شود بدین ترتیب امکان تغذیه بافت چربی از طریق انتشار مواد مغذی فراهم می شود و نهایتا درصد ماندگاری چربی بیشتر می شود.
تزریق چربی یا ژل
در روش انتقال چربی یک نوع پیوند اتولوگ انجام می شود بعبارت دیگر سلول های چربی دهنده از خود فرد گرفته شده و به خود فرد پیوند می شود بنابراین احتمال ایجاد واکنش های حساسیتی و آلرژی که در پروتز و تزریق ژل وجود دارد در پیوند چربی منتفی است. بعلاوه بافت چربی غنی از سلول های بنیادی است که علاوه بر پر کردن صورت موجب افزایش کیفیت ، قوام و رنگ پوست آن ناحیه می شود. بنابراین انتقال چربی یک روش کم عارضه و مطمئن برای جوانسازی ، برجسته سازی و لیفتینگ پوست می باشد. بدلیل پیشرفته شدن طریقه تزریق چربی در سال های اخیر این عمل با روش بی حسی موضعی و بطور سرپایی انجام می شود و احتیاج به بستری شدن نداشته و از روز بعد فرد می تواند کارهای روزمره خود را انجام دهد.
هزینه تزریق چربی چقدر است؟
قیمت پیوند چربی در مراکز مختلف بر اساس حجم چربی تزریق شده و مناطقی که چربی به آن موضع منتقل شده است محاسبه می شود. بعنوان مثال چنانچه فردی نیاز به پیوند چربی فقط در ناحیه خط خنده داشته باشد نسبت به فردی که علاوه بر خط خنده احتیاج به حجم دهی در شقیقه ، گونه و زیر چشم داشته باشد قیمت انتقال چربی کمتر خواهد شد. در مقایسه با ژل در مواردی که حجم زیادی فیلر برای پر کردن به موضع مورد نیاز است مقدار زیادی ژل باید تزریق شود و هزینه ژل بسیار بیشتر از قیمت تمام شده چربی می شود ، بنابراین پیوند چربی در این موارد مقرون به صرفه تر است.
عوارض تزریق چربی چیست؟
عوارض تزریق چربی به دو گروه کوتاه مدت و بلند مدت تقسیم بندی می شوند: در چند روز اول درمان شایع ترین عارضه درد و تورم است که ظرف چند روز بطور کامل با مصرف مسکن های معمولی مثل استامینوفن برطرف خواهد شد، بعلاوه استفاده از کمپرس سرد در ۲۴ ساعت اول بعد از تزریق و استراحت کامل به کاهش درد و تورم کمک میکند. جذب سریع چربی تزریق شده از دیگر عوارض تزریق چربی است که بدلیل وجود خون ،سلول های چربی آسیب دیده و ساکشن چربی با فشار بالا می باشد. برای پیشگیری از این عارضه سانتریفیوژ کردن با سرعت پایین۳۰۰۰rpm توصیه می شود که این پروسه با جدا کردن خون و چربی اضافه علاوه بر کاهش تورم بعد از تزریق موجب ماندگاری بیشتر چربی پیوند شده خواهد شد.
تجمع مایعات و سرم seroma در محل دهنده چربی از دیگر عوارض زودرس تزریق چربی است که برای پیشگیری از این عارضه داروهای ضد انعقاد خون ، آسپرین، مسکن های خانواده آسپرین (ایندومتاسین،اینوپروفن، مفنامیک اسیدو…)، از یک هفته قبل از درمان می بایست قطع شوند. بعلاوه پوشیدن گن بمدت ۲ هفته از تجمع مایعات در محل دهنده چربی جلوگیری کرده و موجب کاهش سایز نیز می شود. آمبولی چربی عارضه نادر دیگری است که در صورت تزریق چربی با سوزن نوک تیز ممکن است ایجاد شود ، استفاده از کانولاهای غیر نوک تیز و تکنیک غیر تهاجمی موجب می شود که عروق خونی بزرگ آسیب ندیده و از عارضه فوق جلوگیری شود.
عفونت از دیگر عوارض تزریق چربی است که علائمی از قبیل تب، درد ، تورم و ترشحات چرکی در ناحیه تزریق چربی ایجاد شده که از روز سوم به بعد این علائم دیده می شود، رعایت شرایط استریل ، استفاده از وسایل یک بار مصرف و انتقال چربی در یک سیستم بسته از بروز این عارضه جلوگیری می کند. در گذشته برای جدا کردن چربی از صافی استفاده می شد که تماس چربی با هوا علاوه بر کاهش ماندگاری آن، ریسک عفونت را بالا می برد و روش های بسته با استفاده از سرنگ های Leur Lock و جدا کردن محصولات با سانتریفیوژ از بروز عوارض فوق جلوگیری می نماید.
تشکیل کیست چربی و توده نکروتیک از بافت چربی از دیگر عوارض تاخیری تزریق چربی است که بدلیل تزریق بیش از حد چربی در یک موضع کوچک ایجاد می شود و موجب اختلال در خونرسانی بافت های اطراف و پوست شده و کیست چربی در ناحیه تزریق ایجاد می شود. برای پیشگیری از این عارضه تزریق در لایه های مختلف انجام شده و با استفاده از سرنگ یک سی سی چربی بطور وسیعی در لایه های مختلف گرافت می شود.
تزریق چربی به صورت
برجستگی ها و ناهموارهای سطحی در موضع درمان بویژه در اطراف چشم و لب از دیگر عوارض تزریق چربی است که برای پیشگیری از این عارضه از کانول های باریک تر برای استحصال چربی و هم برای تزریق چربی توصیه می شود. بعلاوه در نواحی که هدف از درمان جوانسازی است و نیاز به حجم دهی زیادی نیست مثل زیر چشم بهتر است از چربی نانو استفاده شود که در این تکنیک قطعات چربی با فیلتر مخصوص نانو به اجزاء ریزتر شکسته شده و وجود سلول های بنیادی و گلبول های سفید موجب جوانسازی و بازسازی بافتی شده و این فرایند بین یک تا سه ماه ادامه داشته و نهایتا پوستی صاف تر و هموارتر ایجاد خواهد شد.عدم تقارن بدلیل جذب غیر یکنواخت چربی و پر شدن بیش از حد موضع درمان از دیگر عوارض تزریق چربی می باشد که معمولا عدم تقارن بعد از گذشت یک هفته و با رفع تورم از بین می رود، با این وجود در صورت باقی ماندن این حالت برای جذب چربی اضافه روش هایفوتراپی موجب از بین رفتن چربی اضافه خواهد شد.
بهترین موضع دهنده چربی در بدن کدام است؟
تفاوت چندانی از نظر کیفیت و ماندگاری در ناحیه هاروست چربی وجود ندارد و انتخاب آن با مشورت با بیمار و موضعی از بدن که تمایل به کاهش سایز دارد انتخاب می شود. در ناحیه شکم انجام سونوگرافی برای تشخیص فتق مخفی در ناحیه ناف و یا عمل جراحی قبلی توصیه می شود تا از سوراخ شدن روده حین تزریق محلول تامیسنت جلوگیری شود. در خانم هایی که چندین مرتبه وضع حمل داشته اند احتمال تضعیف عضلات رکتوس وجود دارد Diastasis Recti که ریسک ورود کانولا به حفره شکم و بروز پریتونیت بیشتر است و در این صورت احتیاط بیشتر و یا برداشت چربی از نواحی دیگر مثل ناحیه خارجی ران توصیه می شود. برای پیشگیری از ناهمواری سطح پوست که معمولا در ناحیه شکم شایع تر است استفاده از حداقل دو سوراخ به منظور برداشت چربی توصیه می شود و بعلاوه تمرکز بر روی نواحی دیستال نسبت به محل ورود کانولا از برداشت بیش از حد چربی در اطراف محل ورود کانولا جلوگیری می نماید و در نتیجه پوست صاف و یک دست خواهد شد. با استفاده از نیشگون گرفتن سطح پوست Pinch Test از برداشت بیش از حد چربی و نازک شدن پوست و یا برداشت کم چربی و ایجاد ناهمواری جلوگیری می شود.
معایب تزریق چربی
بسیاری از افرادی که کاندید پیوند چربی می شوند لاغر اندام هستند و چربی زیر پوستی در تمام نقاط بدن اندک می باشد و صورت لاغر آنها نشان دهنده کمی بافت چربی در کل بدن می باشد . در این افراد پیدا کردن بافت چربی مناسب برای تزریق چربی مشکل است و چنانچه نتوان از شکم و یا ران برای برداشت چربی استفاده کرد از ناحیه پهلوها برای این منظور استفاده می شود. نکته منفی دوم در روش انتقال چربی زمان بر بودن آن است و مواد تزریقی باید از بدن فرد گرفته شده و آماده تزریق شوند که بطور متوسط هر جلسه تزریق چربی ۳ ساعت زمان می برد. مورد بعد قیمت تزریق چربی می باشد که در مقایسه با تزریق ژل در حجم های کوچک مثلا یک یا دو میلی لیتر بیشتر از تزریق ژل است. ولی بدلیل ماندگاری طولانی در مقایسه با تزریق سالانه ژل در دراز مدت این روش مناسب تر و مقرون به صرفه تر است
تفاوت میکرو فت و نانو فت در چیست؟
چربی استحصال شده از ناحیه دهنده پیوند دارای ابعاد نسبتا بزرگی است و اصطلاحا ماکروفت گفته می شود و مناسب برای حجم دهی سینه و اندام بدن می باشد. این نوع چربی بدلیل ابعاد ماکروسکوپیک در نواحی ظریف صورت کاربرد ندارد چراکه احتمال ناهمواری و گلوله شدن در زیر پوست وجود دارد، بنابراین به منظور افزایش کیفیت گرافت و جلوگیری از ناهمواری در سطح پوست با استفاده از ابزار مخصوصی ماکروفت تبدیل به میکروفت می شود که دارای ابعاد کوچک تر سلول های چربی است و علاوه بر ماندگاری بالاتر احتمال بروز کیست چربی و ناهمواری در سطح پوست بسیار کمتر می شود.
چنانچه هدف از پیوند چربی صرفا جوانسازی باشد و نیازی به افزایش حجم بیشتر وجود نداشته باشد از نانوفت استفاده می شود که در این حالت سلول زنده چربی در گرافت وجود نداشته و صرفا سلول های بافت هم بند، سلول های بنیادی و گلبول های سفید تزریق می شود که مناسب برای تزریق پشت پلک ، پشت دست و پوست آسیب دیده می باشد و حتی می تواند بعنوان جایگزین پی آر پی استفاده شود.
آیا انتقال چربی درد دارد؟
از محلول تامیسنت برای بی حسی موضعی استفاده می شود که بعد از گذشت ۲۰ دقیقه موضع کاملا بی حس شده که می توان عمل را آغاز کرد.محلول تامیسنت ترکیب لیدوکائین ، اپی نفرین و سدیم بی کربنات می باشد که اضافه کردن تریامسینولون اختیاری می باشد. هرچند که بدلیل بالا رفتن ریسک عفونت بعد از عمل تمایل کمتری برای اضافه کردن این کورتیکو استروئید وجود دارد.
غلظت لیدوکائین در محلول تامیسنت برای بیماران مختلف متفاوت می باشد که حداقل درصد آن ۰٫۰۵% می باشد که کمترین بی حسی را در موضع ایجاد کرده و شانس مسمومیت با لیدوکائین در این غلظت بسیار کم می باشد با این وجود برای بیمارانی که آستانه تحمل به درد پایین تری دارند غلظت های بالاتر ( ۰٫۱ % یا ۰٫۰۷۵%) توصیه می شود. اپی نفرین علاوه بر انقباض عروقی و کاهش خونریزی در موضع عمل ، به افزایش زمان تاثیر لیدوکائین کمک کرده و از پخش سریع آن در بدن و بروز مسمومیت جلوگیری می نماید. از آنجا که لیدوکائین PH اسیدی دارد و در زمان تزریق درد شدیدی ایجاد می کند ، اضافه کردن سدیم بی کربنات موجب خنثی شدن محلول تامیسنت شده و درد زمان تزریق کاهش می یابد.
مو ضع برداشت چربی از ناحیه شکم و یا قسمت داخلی زانو می باشد، اگر چربی در این ناحیه کافی نبود می توان از نقاط دیگر مثل ران ها ، پشت و پهلوها استفاده کرد. حدود ۴۰ تا ۱۰۰ میلی لیتر چربی از موضع خارج شده که پس از خالص کردن ۱۸ تا۵۰ میلی لیتر چربی خالص استحصال می شود. پس از برداشت چربی محلول لیدوکائین و خون که برای سلول های چربی سمی هستند شسته شده و خالص می شوند و آماده تزریق با سرنگ های یک میلی لیتری می شوند.
در حالت ایستاده مناطق صورت علامت گذاری شده و بلوک عصبی در ناحیه مورد نظر انجام می شود و با استفاده از کانولا مسیر تزریق کانالیزه شده و سپس به آرامی و با مقادیر اندک تزریق انجام می شود. برای هموار کردن موضع بعد از تزریق ماساژ خشن می تواند به از دست رفتن سلول های حساس چربی منجر شود و برای این منظور غلتاندن سرنگ انسولین به آرامی موجب هموار شدن ناحیه می شود.
برای مشاهده فیلم پیوند چربی بر روی فیلم زیر کلیک کنید:
مراقبت های بعد از پیوند چربی
استفاده از گن برای ترمیم سریع تر ناحیه بمدت ۲ تا ۴ هفته بخصوص در طول روز توصیه می شود. در صورت درد در محل از مسکن های معمولی استفاده می شود .و چنانچه ترشحات در محل ورود کانولا باشد باید بدون ماساژ ناحیه را ضد عفونی و پانسمان نمود. برای پیشگیری از عفونت داروی سفالکسین از روز قبل از عمل شروع شده و تا یک هفته ادامه می یابد.
لیپوماتیک چیست؟
لیپوماتیک سیستم جدید تخلیه چربی در بدن است که بر خلاف روش لیزر لیپولیز و یا اولتراسوند لیپولیز سلول های چربی بصورت زنده از بدن خارج شده و قابلیت تزریق به نقاط دیگر بدن را دارند. در این روش سلول های چربی، ابتدا بروش کاملا فیزیکى و نه اشعه و یا حرارت تخریب شده ( توسط حرکات لرزشی کانولا بصورت امولسیون در می آید) و سپس این چربی امولسفیه به آرامی از بدن خارج می شود.
Lipomatic مشکل ایمنی را که در روش سنتی لیپوساکشن وجود داشت را رفع کرده است و سیستم امنیتی فعال آن محافظت از بافت بدن (اعصاب، رگهای خونی، ماهیچه ها) را برعهده دارد . در این روش هدف، معمولا کم کردن وزن نیست بلکه تغییر سایز، حجم و فرم است . این عمل بسیار راحت و بدون عارضه است و نتیجه آن بسیار رضایت بخش است.
تزریق چربی و بوتاکس
بدلیل تورم ایجاد شده در محل پیوند چربی بویژه در اطراف چشم انجام بوتاکس تا برطرف شدن کامل تورم در موضع و مشخص شدن حدود عضلات صورت می بایست به تاخیر بیافتد. بطور معمول ۴ هفته بعد تورم و التهاب بطور کامل از بین رفته و محل تثبیت شده است و امکان تزریق بوتاکس فراهم می شود. به هر حال منطقی تر این است که بوتاکس قبل از پیوند چربی انجام شود چرا که تاثیر این دو مکمل یکدیگر بوده و نتیجه درمان را بطور قابل توجهی افزایش می دهد.
تزریق چربی و پی ار پی
از آنجا که پی آر پی حاوی پلاکت با تراکم بالا می باشد و این پلاکت ها فاکتور رشد ترشح می کنند که در ماندگاری چربی تزریق شده تاثیر مثبتی دارد. بر اساس تحقیقات منتشر شده در Pubmed ترکیب سلول های چربی و prp به دوام بیشتر این سلول ها کمک کرده و در پذیرش بهتر این بافت در ناحیه جدید کمک می نماید. نسبت ترکیب چربی و پی ار پی متفاوت است ولی همواره درصد چربی بیشتر از چربی می باشد و می تواند ۲:۱ یا ۳:۱ و نهایتا ۵:۱ باشد.
تزریق چربی در جای جوش
نانوفت دارای مقدار فراوانی سلول بنیادی است که توانایی تبدیل شدن به سلول های دیگر را دارد. نانوفت در واقع یک امولسیون از سلول های چربی است که حاوی مقادیر فراوانی از سلول های بنیادی می باشد. چنانچه چربی نانو در لایه اپیدرم و درم پوست آسیب دیده تزریق شود ،توانایی ترمیم بالایی خواهد داشت. برعکس میکروفت که در نواحی خاص و در زیر پوست تزریق می شود نانوفت در هر جای بدن که احتیاج به جوانسازی داشته باشد قابل تزریق است.
تزریق نانوفت برای جای جوش موجب تولید کلاژن در ناحیه اسکار شده که البته این درمان همزمان با سابسیژن انجام می شودتا حداکثر بازدهی را داشته باشد. در جای جوش های عمقی علاوه بر نانوفت که در لایه اپیدرم و درم تزریق می شود. ممکن است به منظور حجم دهی بیشتر از میکروفت هم در لایه های عمقی پوست استفاده شود تا تاثیر درمان مضاعف شود.
انتقال چربی به دست
پشت دست در حالت عادی دارای مقداری چربی در ناحیه زیر پوستی است که تاندون ها و عروق را می پوشاند و ظاهری پر به دست می دهد. با افزایش سن این لایه چربی زیر پوستی تحلیل رفته در نتیجه تاندون های پشت دست برجسته شده و عروق نمایان شده و رنگ آبی آن ها تیره تر شده و چروک های آن عمیق تر می شود. تزریق چربی در ناحیه پشت دست راه حل درمان آتروفی در این ناحیه می باشد.روش غیر تهاجمی برای درمان این حالت هایفوتراپی است که با تحریک کلاژن سازی در پشت دست موجب پر شدن پوست پشت دست می شود.
موارد منع تزریق چربی چیست؟
۱- مشکلات انعقادی خون ( مصرف داروهای ضد انعقاد ، هموفیلی و…)
۲- اختلالات متابولیسم چربی
۳- بیماری های شدید داخلی
۴- عفونت حاد یا نارسایی ارگان های داخلی
۵- سابقه ترومبوز وریدهای عمقی پاDVT و یا آمبولی ریوی
۶- بیماران لاغر
۷- ضعف در سیستم ایمنی( دیابت کنترل نشده)
۸- بیماری عروق کرونر
۹- HIV
منابع:
سایت اینترنتی PUBMED
Office- Based cosmetic procedures and tecnique
by SORIN EREMIA
آدرس اینستاگرام
https://instagram.com/hosseinmosaferian
پروفایل تلگرام
https://telegram.me/aesthetics2016